Sunday, January 11, 2009

Koolikell

Arutasime ühel päeval, milline peaks olema koolikell. Kas tirisemine on ok või võiks olla miski lahedam? Kas paljudes koolides kasutatav meloodia on ok või võiks olla veel midagi lahedamat? Kas mingisugune muusika ongi see lahe?

Nüüd ma siiski arvan, et koolis ei peagi koolikella olema. Minu unistuste koolis küll ei oleks. Kuhu jääb väide, et õpetaja lõpetab tunni? Miks on koolikell üleüldse vajalik?

Õpetab õpilast mitte hiljaks jääma? Aga need, kes tahavad hiljaks jääda, teevad seda ka siis, kui kell on juba helisenud. Ka siis kui on kahese helisemise süsteem.

Õpetab distsipliini? Millest me üldse räägime? Mis on üldse distsipliin ja kas seda tuleks üldse selliselt õpetada?

Keskne süsteem? Kõik alustavad ühel ajal ja lõpetavad samuti ühel ajal. Milleks seda vaja on? Kas ilma kellata ei suudetaks seda teha?

Üleüldse, üsna lihtne on süsteeme tööle rakendada sätestades reegleid ja piiranguid, aga hoopis keerulisem on inimest vabatahtlikult teatud viisi käituma panna. Kui Säästu Marketis sa ei saa minna sissekäigust sisse, võtta oma Walteri pudeli ning kohe kassa juurde pöörduda, sest vahepeal seisab konservidest sein, siis Selveris on õlu lihtsalt (või mingi muu toode, mille järgi inimesed poes käivad.. sai) tagumises osas ja sa pead kogu ala läbi käima (ning ehk tahad veel midagi oma korvi lisada).

Küsimus on usalduses. Keda me siis ei usalda? Kas õpetajat, et ta laseb õpilased varem tunnist ära? Või õpilasi, kes petavad õpetaja ära?

Miks peaks õpetaja õpilasi varem tunnist välja laskma. Võib-olla sellepärast, kui pole mõtet mõnikord niisama istuda, aga see on juba pigem õpetaja viga, kui ta ei suuda piisavalt huvitavat materjali piisavaks ajaks ette valmistada. Kui tund on huvitav, siis õpilased ei tahagi sealt alati 10 minutit enne tunni lõppu jalga lasta.

Miks me siis üldse imestame, et töötajad vaatavad pool tundi enne tööpäeva lõppu iga minuti tagant kella. Miks ei meeldi reeglina inimestele töötada kellast kellani.

Kas me valmistame ette töölisi töökohtadele, millega saaks vabalt robotid ka hakkama või tahame luua inimesi, keda on tõesti ühiskonda vaja?

Jah, küsimusi oli kuidagi väga palju, aga minu unistuste koolis tõesti ei oleks vaja koolikella.

No comments: